مقدمه سامانهی سیمای سرطان
سرطان یک مشکل عمده سلامت عمومی و جزء عوامل اصلی مرگومیر در ایران و همه کشورهای دنیا است. با وجود پیشرفتهای گوناگون درمانی در دهههای گذشته، سرطان همچنان یک مشکل عمده در حوزه سلامت عمومی به شمار میرود. عقیده بر این است که در بسیاری از کشورها طی سالیان آینده میزان مرگ و میر ناشی از سرطان از بیماریهای قلبی پیشی خواهد گرفت. خطر بروز سرطان در طول عمر در ایران برای مردان 15.6% (تقریبا 1 نفر از هر 6 نفر) و برای زنان 12.6% (تقریبا 1 نفر از هر 8 نفر) است همچنین سرطان درصدر بیماریهای پرهزینه در ایران و جهان قرار دارد.
افزایش هزینههای درمان و نیز نگرانیهای موجود در مورد کیفیت ارائه خدمات درمانی و مراقبتی، نیاز برای بهکارگیری نوآورانه فناورهای اطلاعات را بیشتر نمودهاست. آنچه تاکنون در این زمینه انجام گرفتهاست، بیشتر جمعآوری دادههای بیمارستانی و تشکیل رجیستریهای بیمارستانی بوده است که نتیجه آن دادههای جزیرهای و اغلب دور از دسترس است. اما دانش اطلاعاتی روز و زیرساختهای موجود، اکنون به ما اجازه میدهد که نهتنها دادهها را به صورت گستردهتر و یکپارچه جمعآوری کنیم بلکه با استفاده، پردازش و اشتراکگذاری این دادهها انواع ارزشهای افزوده بالینی و مدیریتی را نیز ایجاد نماییم.
نیاز به اطلاعات و دانش در حوزه سلامت رو به رشد است. میزان آگاهی شهروندان از دانش پزشکی بالاتر رفته است و به همین میزان درخواست آنها برای اطلاعات مفید در مورد وضعیت بیماریها در کشور و اخذ تصمیمات صحیح، افزایش خواهد یافت. بنابراین ضروری است تا حوزههای مختلف نظام اطلاعات سلامت کشور توسعه یافته و تقویت شود.
تغييرات درونی نظامهای سلامت و تحول ديدگاه بيمارینگر به سلامتنگر در ساليان اخير و پيشرفت چشمگير فناوری اطلاعات در جهان فکر استفاده از اين فناوری در ارتقای کيفيت خدمات سلامت را به دنبال داشته است. کشورهای مختلف در تکامل اين فکر نقش داشتهاند و هر کدام با توجه به وضعيت و مقتضيات ملی خود طرحهای جامعی را طراحی کرده و به اجرا گذاشتهاند.
جمعآوری دادههای مبتنی بر جمعیت و شاخصهای سرطان از طریق برنامههای ملی در کشورهای توسعه یافته به حدود سالهای 1970 برمیگردد. این فعالیتها در دهه 90 منجر به ایجاد رجیستریهای ملی خصوصا در حوزه سرطان شدهاست. حدود یک دهه است که کانادا، ایالات متحده، استرالیا و بسیاری از کشورهای پیشروی اروپایی اقدام به ایجاد نظام ملی ثبت بیماریهای عمده نمودهاند. در آسیا نیز کشورهای مالزی، سنگاپور، کره جنوبی، چین، ژاپن و تایلند نیز چنین نظام اطلاعاتی را در برخی حوزهها فراهم کردهاند. آمار صحیح وبهروز، تامین نیازهای اطلاعاتی برای برنامهریزی، مدیریت منابع و خرید خدمات، از مهمترین دلایل ایجاد و راهاندازی نظامهای ثبت بیماریها خصوصا بیماریهای مزمن و خاص است. نظام ثبت همچنین یک منبع اطلاعاتی برای سایر کاربران حوزه سلامت مانند متخصصین و کارشناسان حوزههای مرتبط است. در همه موارد دسترسی و پردازش اطلاعات با رعایت حفظ محرمانگی اطلاعات شخصی خواهد بود.
اطلاعات و شاخصهای سرطان از آن زمان به طور منظم با پوشش نسبتا کامل برای تمام جامعه هدف، در سطح ملی این کشورها گزارش شده است. این پایگاههای اطلاعاتی منبع ارزشمند پیگری، طبقه بندی و تشخیص روال و نرخ تغییر سرطان در جامعه بودهاند. در عین حال عقیده بر این است که این اطلاعات، کیفیت مراقبت از بیماران را مشخص نمیکند.
هرچند ما در دوره انفجار اطلاعات و بلوغ فناوریهای مرتبط با آن به سر میبریم ولی واقعیت این است که در حوزه پزشکی هنوز این امکانات را به صورت قابل قبول به کار نگرفتهایم. نظام سلامت کشور ما هنوز از کمبود اطلاعات منسجم و بهروز در حوزههای مختلف رنج میبرد. مدیریت چنین نظام گستردهای که تمامی مردم کشور را تحت پوشش خود دارد و بخش عمدهای از سرمایههای مالی و انسانی کشور را نیز به خود اختصاص میدهد، قطعا به سیستمهای اطلاعاتی گستردهتر، مرتبط و هدفمندتر نیاز دارد. پرونده الکترونیک بیماران (خصوصا به صورت تخصصی) با تعریف دقیق استاندارد و استفاده رایج در کشور ما شکل نگرفته است و این بیشتر ناشی از عدم تعریف دقیق پزشکی از محتویات آن است. بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان امروزه خدمات مراقبتی جزیرهای و غیریکپارچه دریافت میکنند. اطلاعات آزمایشها، تصویربرداری و روال درمانی آنها در سامانههای متعدد جدا ازهم و غیرمرتبط ثبت میشود. این اطلاعات ناهماهنگ و نامرتبط، امکان اثرگذاری ارائه دهندگان خدمات سلامت بر روی روال درمان یک بیمار و یا مدیریت سلامت جامعه را از بین میبرد.
نکته دیگری که باید به آن توجه ویژه نمود این است که هرچند این فرآیند قابل انجام است اما پیشنیاز آن این است که آماده جمعآوری، ذخیره و مدیریت حجم انبوهی از مجموعه دادههای پیچیدهای باشیم که امروزه دادههای حجیم نامیده میشود. طبیعی است که ذخیرهسازی این دادهها با ایجاد اولیه رجیستریهای عمومی و تخصصی آغاز میشود، سپس باید قدرت و تواناییهای پرونده الکترونیک پزشکی/سلامت به آن افزوده شود تا نتایج پیشرفته دلخواه با سرعت قابل تولید باشد. اما نباید برای تحقق این اهداف و در فضای فناوری اطلاعات، بحث دادههای حجیم یک حوزه مغفول بماند. این مفهوم برای اشاره به مجموعه دادههای حجیم و پیچیدهای بکار می رود که با روشها و نرم افزارهای مرسوم نمیتوان آنها را به خوبی مدیریت نمود. شکلدهی و مدیریت این مجموعه دادهها میتواند راهگشای پاسخدهی در لحظه برای بررسی کیفیت و موثر بودن درمان در دنیای واقعی باشد.
بنابراین این مفهوم متفاوت از جمعآوری مرسوم پایگاههای داده بزرگ است و در واقع به معنای نوعی شخمزنی و تحلیل دادهها است که امکان بازخوردهای زنده را برای کاربر فراهم میکند. هدف از این فناوری تنها جمعآوری داده نیست بلکه استخراج ارزش از حجم زیاد دادههاست. در طی دو دهه اخیر در کشورهای پیشرو تلاش شده است تا از این طریق، خلا ارزیابی کیفیت در دادهها برطرف شود و برای تکمیل آن نیز راهنماهایی برای مراقبت مبتنی بر شواهد در سرطان ارائه شود.
ابزارهای سیمای سرطان برای ارائه دهندگان خدمات سلامت
زیر سیستمهای سیمای سرطان
شش زیرسیستم را به عنوان بخشهای عملکردی در برنامه ملی مدیریت نظام اطلاعاتی سرطان و طراحی سامانه یکپارچه مدیریت اطلاعات سرطان (سامانه سیمای سرطان) در نظر گرفتهشدهاست. هریک از این زیرسیستمها در عین استقلال، با زیرسیستمهای دیگر مرتبط است و مجموعه آنها بر روی هم سامانه سیمای سرطان را شکل میدهند.
زیرسیستم رجیستری دادههای سرطان (Cancer Data Registry)
این زیرسیستم به نوعی نقطه آغاز عملیات سامانه سیمای سرطان است. ثبت موارد شناخته شده به صورت یکپارچه در این زیرسیستم انجام میشود. کاربران در سطح دانشگاه از جمله مسئولان و کارشناسان ثبت سرطان، همچنین مراکز پاتولوژی، مراکز تشخیص و درمان سرطان و یا هر منبع دیگر اطلاعات سرطان، از این طریق اطلاعات خود را در سامانه وارد میکنند. پردازش اولیه اتوماتیک همچنین پردازش ثانویه کارشناسی، جهت یکسانسازی موارد تکراری در این زیرسیستم اتفاق خواهد افتاد.
زیرسیستم مراقبت الکترونیک سرطان (Cancer Electronic Care)
انواع خدمات مراقبتی و درمانی که برای بیماران مبتلا یا مشکوک به سرطان انجام میشود در این زیرسیستم ثبت میگردد. ارزیابی، شرح حال، ایجاد برنامه درمان، ثبت مشاوره و درخواستهای دارویی و درمانی در این زیرسیستم (که بخشهای مختلفی دارد) انجام میشود. گایدلاینها و دستورالعملهای مورد نیاز برای تشخیص زودهنگام (Early Detection)، تشخیص و درمان و مراقبتهای حمایتی و تسکینی، در این زیرسیستم قرار خواهد داشت. در واقع نهتنها ثبت اطلاعات مراقبتی در این زیرسیستم انجام میشود، بلکه از طریق ارتباط با سامانههای مطب، مراکز درمانی، داروخانه و آزمایشگاهها به نوعی بخش از فرآیند مراقبت نیز مدیریت خواهد شد.
زیرسیستم تبادل اطلاعات سرطان (Cancer Information Exchange)
هسته اصلی تصمیمگیری و ساماندهی تبادل سرویسها با سامانههای خارجی مانند دانشگاهها، وزارتخانه، داروخانه و … در این قسمت قرار دارد. سرویسهای موجود در سامانه به صورت متمرکز از این قسمت مدیریت و تنظیم میشوند. اصلیترین سرویسهای سامانه سیمای سرطان را میتوان به دو دسته ورودی و خروجی تقسیم نمود.
زیرسیستم تحلیل اطلاعات سرطان (Cancer Decision Support)
بخشی است که وظیفه تحلیل و استخراج ارزش افزوده از اطلاعات خام را برعهده دارد. شاخصها، الگوها، نرخ تغییرات، داشبوردهای بالینی و مدیریتی، گایدلاینها، امکانات جغرافیایی و پایگاههای استخراج شده خاص منظوره همه بخشی از وظایف این زیرسیستم است.
زیرسیستم پرونده الکترونیک سرطان (Cancer Medical Record)
تمامی دادههای مدیکال و پارامدیکال بیمار در پایگاههای داده ذخیره میشوند. زمانی که نیاز به مرور (یا بهروزرسانی) این اطلاعات باشد، این زیرسیستم ضمن در نظر گرفتن قواعد محرمانگی و قوانین مربوط به سطوح دسترسی، اطلاعات بالینی را در قالب استاندارد بازچینی کرده و به زیرسیستمهای مختلف این مجموعه سرویسدهی خواهدکرد. ساختارهای استاندارد ثبت اطلاعات و نیز تعریف گزارشهای ساختار یافته در این بخش میگنجد.
زیرسیستم رجیستری دادههای سرطان (Cancer Data Registry)
رابط کاربری عمومی سامانه سیمای سرطان برای تمام کاربران خواهدبود. بخشهای عمومی مانند مدیریت محتوا و سایت اطلاعرسانی، نوبتدهی آنلاین، پورتال بیماران و نیز دسترسی به سامانههای اختصاصی فوق از طریق پورتال انجام میشود. مدیریت دسترسیها، مدیریت کاربران، داشبوردها، پنلهای کاربران حوزه سلامت، جستجوهای تخصصی، مدیریت گروهها و سایت انگلیسی همگی بخشهایی از این پورتال هستند.